Habitatge públic a Tordera

2 abr.

Habitatge públic a Tordera

L’accés a l’habitatge és en totes les enquestes una –sinó la principal- de les preocupacions dels ciutadans de Catalunya. En aquest sentit, una política d’esquerres ha de focalitzar l’atenció en el control dels desviaments del mercat. En el cas del mercat immobiliari –on els desviaments en l’adequació de l’oferta i la demanda són la norma- l’actuació dels poders públics ha d’anar encaminada, no a promocionar l’oferta d’habitatge, sinó a fer que la demanda pugui equilibrar-se amb aquesta oferta. Dit d’una altra manera; l’habitatge és un bé de primera necessitat (i no un de qualsevol, sinó el més car bé de primera necessitat). Si existeix al mercat un munt de pisos i cases, però els seus preus no són assequibles pels demandants d’habitatges de primera residència (altrament dit, de primera necessitat), és que el mercat no funciona. O, en tot cas, només funciona per aquells qui fan de l’habitatge un negoci.

Així, doncs, és evident que l’Ajuntament de Tordera ha de tenir una política d’habitatge; ha de garantir que les torderenques i els torderencs tinguin accés a una primera resdiència. Fins avui, les actuacions en habitatge social a Tordera han hagut de venir de la iniciativa de la Generalitat de Catalunya (que està realitzant dues promocions a la zona de Sant Jaume) i de la Caixa (que ha fet una prova pilot a Tordera de la que esperem sigui una de les línies prioritàries de la seva obra social).

L’Ajuntament no fa res. Bé, caldria dir que el govern en realitat desfà. En el passat ple del mes de març, el govern va aprovar el traspàs a la TUA (empresa pública d’urbanisme) de 5,6 milions d’euros en terrenys municipals. Aquests terrenys, on s’hi pot construir habitatges haurien de ser el punt de la partida de la política municipal de promoció de l’habitatge públic amb destinació social. Doncs el govern preveu subhastar aquests terrenys al millor postor, perquè aquest pugui construir pisos i vendre’ls al preu que vulgui.

Quan un jove vulgui independitzar-se i no trobi un pis per menys de quaranta milions de pessetes, què contestarà el govern? Dirà “com que no tenim sòl, no podem fer habitatge social”. I caldrà recordar-los que no hi ha sòl públic perquè han especulat amb ell.

Val la pena, doncs, que pressionem el govern perquè canviï la seva actitud; cal que avui posem les condicions perquè, tothom que vulgui, pugui viure a Tordera demà.

Nota: Aquest article sortirà publicat a la propera edició de la revista El Pont de Ferro.

[@more@]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: