L'oportunitat índia

6 març

L'oportunitat índia

Article publicat per Albert Royo, Secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, al diari Avui.

El viatge que una delegació del Govern encapçalada pel vicepresident ha fet a l'Índia no és una visita més, una bona idea sense continuïtat. Al contrari: és una de les primeres pedres del que ha de ser un edifici de relacions internacionals normals i responsables bastit pel Govern i que ha de servir els interessos dels ciutadans de Catalunya.

Dins les relacions exteriors d'un país normal, hi ha de figurar amb atenció preferent un país emergent com l'Índia, amb un creixement potencial i un mercat enormes, per bé que amb deures pendents de llarg abast com és la fi de la misèria de milions de persones. Aquest primer establiment de relacions és el que ara ha fet el Govern, amb el primer viatge d'alt nivell amb agenda de relacions bilaterals amb l'Índia que s'hagi fet mai. I no ha estat una mera exploració, sinó un seguit de reunions en àmbits molt diversos que ja han donat resultats ben tangibles. Catalunya és el país convidat en una de les fires biotecnològiques més importants de l'Àsia, BioAsia 2008, al costat de gegants com l'Índia, el Japó, la Xina, Corea. La Bioregió també ha establert acords amb el seu homòleg indi i ha iniciat vies de col·laboració amb governs regionals i empreses punteres.

La trobada bilateral entre Josep-Lluís Carod-Rovira i el ministre federal de Ciència i Tecnologia, Kapil Sibal, ha servit per establir relacions també en aquest àmbit, i en pocs dies el ministre vindrà a Catalunya per donar-hi continuïtat. El vicepresident també ha obert relacions amb dos altres ministres federals i dos presidents de governs estatals, un dels quals, Karnataka, té com a capital Bangalore. Ara es treballa en un acord amb aquest estat que se sumi als que Catalunya ja té amb les regions més dinàmiques de la Xina i de Corea. No podia continuar ignorant-se el potencial que té l'Índia per a l'economia i societat catalanes. És important relacionar-se amb la Xina però cal fer-ho també amb l'Índia, un país amb una cultura que connecta molt fàcilment amb la nostra.

Per això era important que viatgessin fins a l'Índia, al costat dels quatre alts càrrecs de la Generalitat que formaven la delegació oficial -el vicepresident, el secretari d'Exteriors, la comissionada d'Universitats i el president de la Bioregió-, una delegació de tres representants del sector econòmic: la Cambra de Comerç, PIMEC i el Col·legi d'Ambientòlegs. Carod va escenificar a l'Índia el vessant més polític de la reunió dels Quatre Motors per a Europa: la lectura d'una declaració conjunta a favor del protocol de Kyoto i l'oferiment d'ajut perquè el creixement indi es canalitzi amb tecnologies que ajudin a frenar el canvi climàtic, aprofitant l'experiència catalana.

Però els fruits del viatge no són només econòmics. En l'àmbit cultural, a més de presentar el Diccionari sànscrit-català, s'ha acordat crear el primer lectorat de català a l'Àsia, en una universitat de prestigi. El rector viatjarà a Catalunya per posar en marxa un intercanvi d'estudiants en relacions internacionals, crear dos lectorats d'hindi en universitats catalanes i potenciar el treball conjunt d'investigadors. També s'ha pactat col·laborar amb altres centres de recerca i empreses privades com Infosys, que acollirà tres enginyers catalans. Tot això sense oblidar la solidaritat: el Govern està compromès amb les ONG catalanes, com la de Vicenç Ferrer.

[@more@]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: