La identitat del nostre poble. La clau del nostre futur

10 març

La identitat del nostre poble. La clau del nostre futur

Aquest article sortirà publicat en el proper número de la revista El Pont de Ferro.

Una comunitat només té futur com a tal si els seus membres se’n reconeixen, se’n senten d’aquesta comunitat. El procés d’adhesió d’una persona a una comunitat no és mai ràpid i, ni molt menys, automàtic. Quan un nou ciutadà arriba al nostre poble –i en els darrers quatre anys ho han 4.500-, no passa a ser torderenc per art de màgia, sinó que el procés de “sentir-se d’aquí” dura un temps i no és banal.

La construcció d’aquesta ciutadania local ha de ser liderada per l’Ajuntament des d’un ampli ventall de fronts. Des d’Esquerra sempre hem dit que cal abordar de forma immediata les conseqüències del nostre model urbanístic de ciutat extensa que no afavoreix, sinó el contrari, la interrelació entre la ciutadania i la potenciació d’elements vinculats a la comuna convivència en societat. La despersonalització i les dificultats de crear comunitat aparellades a aquest model de ciutat extensa s’han de superar per mitjà de polítiques que estimulin la manifestacions de la cultura popular – creatives, crítiques i no estereotipades-, la recuperació de la memòria històrica vinculada al municipi i la potenciació del coneixement del seu patrimoni natural.

Tot plegat requereix de polítiques transversals capaces d’acabar confluint en propostes que impliquin el teixit socioeconòmic de la població. És en aquest sentit que, si no volen quedar reduïdes a experiències puntuals o més o menys folkloritzants, aquestes polítiques vinculades a la identitat s’han de concretar en propostes que passin per l’enfortiment del paper aglutinador del comerç urbà de proximitat, de les propostes culturals i esportives coherents, ambicioses i amb personalitat pròpia i de les xarxes associatives locals.

[@more@]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: