Els referents nacionals a l'Avui d'avui

3 nov.

Un dels principals problemes amb què topa la tasca de construcció nacional del nostre país són els referents que tenim. Això és molt evident en els mitjans de comunicació, i en els referents amb què treballen els seus periodistes.

Un exemple de la premsa d’avui dissabte. Una notícia sense aparent contingut polític publicada al diari Avui –pretesament amb visió nacional clara-. “El consorci del Santander capta el 98,8% d'ABN”. Es refereix a l’operació de compra executada per un consorci de tres bancs (el dit Santander, el Royal Bank of Scotland, i Fortis) sobre un altre banc: l’ABM Amro.

Del titular se’n desprès que el Santander és el banc que capitaneja aquesta operació, però res més lluny: la mateixa notícia explica que el banc espanyol pagarà un 27,88% de la compra. Així doncs, algun dels altres dos socis –o tots dos- deuen ser més importants que el Santander en l’OPA.

El problema rau en què l’autor de la notícia opera amb referents espanyols. El Santander ha de ser el protagonista de la peça perquè és el “nostre”, deu pensar el periodista.

Si els mitjans que es diuen nacionals no vetllen pels seus referents, què esperem que facin la resta? I això té una importància cabdal, ja que els referents usats pels mitjans són a la pràctica els referents que acabarem tenint tots els mortals que ens relacionem amb el món a través d’aquests mitjans.

Nota: com a contrapartida, l’Avui d’avui publica una peça d’opinió de Salvador Cot on, a banda de quedar-se a gust ell mateix, ens fa sentir a gust a molts llegint-lo.

[@more@]

Anuncis

Una resposta to “Els referents nacionals a l'Avui d'avui”

  1. Dessmond Novembre 3, 2007 a 12:17 pm #

    Dintre de tot, l’Avui és la cosa amb més referents nacionals catalans. Ara, la flama sembla que també s’anirà extingint. La cosa no és cap sorpresa, tenint els amos que ara té. És una desgràcia previsible. No cal ni que ens en sorprenguem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: