Aigua i Tordera, pel Pont de Ferro

1 maig

El Consell de Redacció del Pont del Ferro ja ens ha proposta les preguntes que hem de contestar pel proper número. Són aquestes, amb les meves respostes.

1.    Creieu que Tordera gasta i embruta més aigua de la necessària?

És impossible respondre amb una afirmació categòrica ja que els diferents consums possibles que té l’aigua requereixen respostes diferents. Per exemple, pel què fa a l’aigua de consum domèstic, l’anomenada aigua de boca –que, per cert, suposa aproximadament un 20% del total de l’aigua consumida- s’han abocat molts recursos públics en reduir el consum que se’n fa, i en millorar les xarxes de distribució per fer-les més eficients. La connexió de totes les urbanitzacions de Tordera al mateix sistema general d’aigües permetrà una millor gestió encara.
Ara bé, és clau el retorn de l’aigua usada als aqüífers; i per això, cal invertir en millors sistemes de depuració d’aigües residuals. I aquí encara tenim molt camí per recórrer. L’ampliació del sistema de depuració a Tordera ajudarà a retornar aigua molt més neta a l’aqüífer.
D’altra banda, cal analitzar amb molta cura també els usos industrials o agrícoles de l’aigua que extraiem del sistema de la Tordera. Són eficients? Malgasten una part significativa? Retornen l’aigua a l’aqüífer en condicions òptimes?

2.    Com valoreu la futura posada en marxa del projecte life?

El projecte life a l’illa de la Tordera té un valor natural, paisatgístic i d’atractiu per ell mateix. La seva connexió al sistema de la depuradora i el fet que  exerceixi de punt de recàrrega de la Tordera, a més, servirà per tancar el circuït de l’aigua per a ús urbà a Tordera.
El retard, però, que es porta amb l’execució d’aquest projecte i els robatoris de les plaques solars que havien d’impulsar l’aigua de la depuradora cap a la zona del life han fet perdre credibilitat a un projecte d’alt interès.

3.    Com valoreu la gestió que fa l’ACA al nostra poble?

L’Agència Catalana de l’Aigua ha tingut des del seu naixement com a operador públic de les infraestructures per a la gestió del cicle de l’aigua a Catalunya importants problemes de funcionament. La manca d’un finançament adequat i, sovint, una gestió altament deficient li han fet merèixer una pèssima fama. I les seves actuacions a Tordera no s’han escapat d’aquesta lògica.
Ara bé; en els darrers anys –després de pressions constants- s’han aconseguit desencallar algunes qüestions importants: ampliació de la depuradora, resoldre les connexions d’aigües residuals de les urbanitzacions, tancar el projecte de la depuradora de l’Alt Maresme a Montpalau i les seves contraprestacions, etc.
Això no treu, però, que continuï essent l’administració que més alenteix qualsevol tràmit relacionat amb l’urbanisme, que els seus constants canvis de criteri provoquin moltes dificultats en prendre decisions d’inversió importants, o que la seva lentitud provoqui problemes de comunicació amb els veïns afectats per actuacions com la construcció de la depuradora de Montpalau que afecta al conjunt de veïns de Sant Pere de Riu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: