Els reptes que planteja l'atur a l'administració local

12 nov.

Aquesta setmana m’ha tocat fer el paper de portador de males notícies quan molts mitjans de comunicació del Maresme m’han trucat per parlar de les dades que hem publicat d’atur el mes d’octubre a la comarca des de l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme (enllaç). Per primera vegada el Maresme ha arribat al 15% de taxa d’atur i als 34.000 aturats. La tendència negativa fa quasi dos anys que dura i s’accentua quan s’acaben els contractes del sector turístic.

Sovint em pregunten què podem fer des dels ajuntaments i el Consell Comarcal per fer front a aquestes dades. I els explico les tasca que portem a terme des dels clubs de la feina, les borses d’intermediació, la programació de formació ocupacional o la prospecció empresarial. Fem molta feina i, en general, la fem ben feta. 

El problema rau en què la gent espera -i amb raó!- que resolguem els problemes immediats d’atur. I totes les nostres competències van encaminades a millorar la situació a mig i llarg termini. On podem ser realment útils les administracions locals és promoure programes de diversificació de l’economia dels nostres municipis per no jugar-nos-ho tot a una sola carta (i s’està fent bona feina en comerç, en turisme, en promoció de l’emprenedoria, etc.), o en la programació de sòl industrial. En aquest darrer aspecte encara avui, la major part d’alcaldes no han entès que la programació del sòl no ha de ser una feina de la regidoria d’urbanisme (només), sinó que ha d’implicar el conjunt de l’ajuntament i especialment aquells qui treballem en favor de l’economia productiva.

A més, els ajuntaments som la primera porta on truca una persona aturada i les competències per atendre-la bé són, en molt casos, en mans del Servei d’Ocupació de Catalunya. Cal que assolin un acord de país per tal que els ajuntaments formem part activa de la gestió del Servei d’Ocupació de Catalunya. Així ho demanda la ciutadania.

Finalment, m’agradaria fer una reflexió sobre el paper -al meu parer, absolutament imprudent, que han tingut alguns alcaldes i regidors en els darrers temps. Quan l’economia funcionava a ple rendiment i algú els anava a veure explicant-los que s’havia quedat a l’atur, ells responien prometent-los feina. I quan tancava alguna empresa, anaven a les assemblees de treballadors i els prometien solucions màgiques. Ara sabem tots la veritat: no existeixen solucions màgiques i qui les proclama està clarament venent fum.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: