El final d'una etapa. La TUA tanca portes

28 nov.

Les majories absolutes de CiU ens van venir aparellades amb la creació de l’empresa pública municipal Tordera Urbanística Activa SLU. Per bé o per mal, aquesta empresa i al figura del seu director han estar l’esquer de la discòrdia i el debat polític els darrers mandats a Tordera. El model de creixement constructiu de Tordera, la gestió del sòl públic, les obres d’urbanització de les "urbanitzacions" i les grans quantitats de milions d’euros que ha gestionat l’han situat al centre de l’activitat política dels últims anys.

Ara la TUA tanca les seves portes. La Junta General de l’empresa -formada pel Ple de l’Ajuntament- vam aprovar el passat dimecres iniciar el procés per la seva dissolució de 31 de desembre. Era un tancament anunciat i era una de les condicions sine qua non que vam fixar des d’Esquerra per construir l’actual pacte de govern i que va acceptar CiU. Les properes setmanes, la Comissió Liquidadora que va nomenar la Junta General executarà el tancament.

Ara caldrà realitzar els balanços pertinents: ha fet la TUA la feina que havia de fer? L’ha fet bé? Quin resultat ha deixat a Tordera la seva actuació? Amb quina situació econòmica acaba la seva activitat?

M’agradaria dedicar alguns posts les properes setmanes a respondre aquestes preguntes amb profunditat, però de moment permeteu-me’n un petit apunt.

La TUA es va crear per fer tres coses: planificar urbanísticament el Tordera d’inicis del segle XXI, convertir les urbanitzacions en sòl urbà i promoure l’habitatge de promoció publica municipal.

 

  • La TUA ha aconseguit fer un nou pla general i reordenar el poble. Això és tant cert, com que aquesta reordenació passa per definir una ronda de circumvalació (necessària) on a dins i al voltant tot seran blocs de pisos ben alts molt poc esponjants.
  • Les grans urbanitzacions de Tordera ja són sòl urbà (Mas Mora, Terra Brava, Tordera Parc, Agora Parc) o estan en el camí (Sant Daniel), i en queden algunes pendents (Les Farreres, Can Domènech, Roca Rossa). S’havia de fer, però s’ha fet massa ràpid. Quan el boom urbanístic ha perdut pistonada, els veïns han començat a tenir problemes per poder pagar les obres i l’ajuntament ha d’assumir uns grans volums de despesa en serveis extres (aigua, recollida de residus, sanejament, enllumenat, zones verdes, etc.) que l’estan asfixiant. Calia fer-ho? Sí. Tot de cop? No.
  • El Departament de Medi Ambient i la Caixa han creat alguns pisos de protecció oficial o amb diferents règims de protecció a Tordera, però la TUA no ha aconseguit els seus objectius en aquest camp. Les promocions concertades a la Mullera i a les zones properes al cementiri han fracassat, i ni els nous sòls adquirits ni els subhastats per fer front a les diferents inversions municipals de la darrera època han servir per produir habitatges protegits de propietat municipal. Aquest és el gran fracàs de la TUA.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: