Augmentar l’edat de jubilació o com començar un debat per la teulada

30 gen.

La setmana política ens ha dut una nova frivolitat del govern Zapatero: la proposta d’aplaçar dos anys l’edat de jubilació.

Certament el debat és interessant i ja hi hem dedicat tots plegats alguna estona de cafè, però aquest és el debat encartat? Anem a pams.

Problema: els comptes de l’estat no quadren. A la ministra Espinosa no li surten els números públics, i proposa aplicar una solució aparentment fàcil com és fer que la ciutadania paguem impostos durant dos anys més.

Però hi ha unes quantes realitats que la ministra no ha tingut en compte:

  • Amb el mercat de treball actual -atur inclòs- i la dificultat de trobar feina a partir dels quaranta cinc anys, és una insensatesa ampliar dos anys el període de recerca agònica de feina en aquestes edats.
  • El sistema públic de pensions avui té superhàbit i unes reserves que asseguren el seu futur com a mínim els propers 20 anys. Calia obrir el debat?
  • I calia obrir-lo tant malament?! Cal parlar del futur del sistema públic de pensions, però cal fer-ho amb tota la seva amplitut, sense presses electoralistes i en un moment en què la situació econòmica no sigui tant nefasta.

Escoltava ahir a José Maria Álvarez (UGT) que creia que aquesta mesura no prosperarà, però creu que sí que pot tirar endavant una altra de més perillosa: l’ampliació del període de càlcul de les pensions dels 15 als 20 darrers anys treballats. Dit d’una altra manera, si això va endavant les pensions públiques es reduiran; perquè amb la inestabilitat laboral i, sobretot, pel fet que tradicionalment quan més es cobra és en els darrers anys de feina, és evident que, a més anys de càlcul, menys pensió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: