Front legislatiu d’Esquerra

4 febr.
El Conseller Jordi Ausàs, impulsor de la llei de vegueries

El Conseller Jordi Ausàs, impulsor de la llei de vegueries

Aquest final de legislatura al Parlament ve marcat per un grup de lleis promogudes per Esquerra, que porten una bona pila de mesos cuinant-se a foc lent. Entre aquestes, destaquen la llei del cinema, la llei de consultes populars i la llei de les vegueries. És segurament la bateria legislativa en afers de sobirania nacional més important en molts anys. I és la demostració que els grans canvi es cuinen a foc lent. Avui, el director de l’ACN, en Saül Gordillo en fa una dissecció a l’Avui (enllaç). Resten pendents les properes lleis de governs locals i, esperem, la llei electoral de Catalunya.

Hi ha qui diu que a finals d’una legislatura, i amb eleccions a la vista no es pot parlar de temes importants. Em sembla una lectura massa simplista i alhora. Les lleis no són cosa d’un dia i prefereixo saber que s’han treballat, analitzat i discutit abans de ser aprovades. La via ràpida no serveix per fer bones lleis.

De la mateixa manera, l’argument de la proximitat de les eleccions tampoc no és vàlid. No ho és perquè, si l’esgrimim, estem dient que la ciutadania som curts de gambals i quan hi ha campanya no se’ns pot “molestar” amb minúcies com una llei. I alhora, crec que és altament positiu que, en campanya, hi hagi quelcom més que retrets o bronques, i un debat sobre com ha de ser l’ordenació territorial del país o sobre com garantim el dret de consumir cultura en la nostra llengua em semblen considerablement més edificants.

Anuncis

Una resposta to “Front legislatiu d’Esquerra”

  1. andreu orte febrer 4, 2010 a 12:40 pm #

    No vull fer un comentari criticant algú. El tema de les vegueries, aïllant-ne els crítics, em sembla que va per llarg. DE moment s’ha aprovat una ressolució de govern. D’aquí al tràmit parlamentari, que requerirà de pas per Madrid, una negociació de les finances locals, pot acabar sent una llei aprovada amb molts canvis, fins i tot geogràfics. Dit això, entenc la simbologia de trencar amb la divisió provincial. Ara bé, si aquestes noves fronteres no genera una distribució administrativa que faci més àgil i més poderosa la relació amb els municipis, no servirà de gaire cosa. I una gran reflexió… tots sabem el joc que no sempre és de suma positiva entre governs municipals i generalitat. Molta gent dóna per fet que aquesta llei beneficia, sobretot, la Generalitat. Divideix un territori relativament gran i amb capacitat econòmica i genera uns equilibris amb la creació de l’AMB que contenten tothom. Això em fa sospitar que segurament els municipis mitjans i petits tenen motius per dubtar-ne.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: